top of page

Тактильна віддача. Walt Disney оголосив про створення абсолютно нового типу сенсорних екранів

У науково-дослідному підрозділі Walt Disney Co повідомили, що розробили новий тип сенсорного екрану, який дозволяє відчувати текстуру об'єктів, що зображуються на екрані.

Як повідомляється, сенсорний екран з тактильним фідбеком може відправляти руці користувача ледь помітні вібрації, регіони яких збігаються із зображеннями на екрані, на практиці це створює реальну ілюзію відчуттів. Дослідники з Disney Research розповіли, що ошукані пальці руки сприймають мікро-вібрації як реальні тактильні відчуття від тієї або іншої поверхні. Також вони кажуть, що розроблений алгоритм вібро-генерації - це запатентована технологія компанії. Примітно, що додати його можна майже до будь-якого сучасного сенсорного екрану, що робить технологію привабливою для широкого впровадження.

Створена система може давати різні відчуття через варіаційний механізм вібрацій, який дозволяє генерувати вібрації різної частоти, амплітуди і сили. Розробка народилася в дослідницькому підрозділі мультиплікаційної корпорації в Пітсбурзі, де експериментували з новими можливостями з розширення 3D- і 5D-кінотеатрів, каже Алі Ісрар з Disney Research. "Технологія ніби обманює наш мозок і наші руки, примушуючи їх вважати, що вони отримують реальні тактильні сигнали. Наш мозок отримує 3D-удар від екрану, який за часом точно збігається з тим моментом часу, коли рука проходить заданою ділянкою екрана", - зазначає глава інтерактивно-дослідної групи в лабораторії Disney Іван Попирьов.

bottom of page